Naslovnica

Nedjelja, 4. prosinca 2005.
Naslovnica
  Novosti
  Kultura
  Sport
  Crna
  Mozaik
  Svijet
  informator
  tv-program
  Gospodarstvo
  Prilozi
  Zadnja
 
  Zoom
  DOM
  La kost
  Trezor
  Ruzmarin
 
Predaj oglas
za Butigu!
 
Google 

 
 
 

JUČER OTVOREN PRVI HRVATSKI DOWN SYNDROM CENTAR U PULI

Priča o dobrim Downima započela u Puli

Down je osoba koja može i mora biti ravnopravan član zajednice, rekla je ravnateljica Centra dr. Branka Butorac zahvalivši se svima koji su se uključili u ostvarenje ovog značajnog projekta za grad, županiju i cijelu Hrvatsku koji će omogućiti kvalitetniji život osoba s Down sindromom

Podjela zahvalnica zaslužnima za uređenje Down syndrom centr

PULA -

Jučer je u prostorijama bivše Garnizonske ambulante službeno otvoren prvi hrvatski Down syndrom centar Pula. Prigodnoj svečanosti odazvali su se članovi Europske Down syndrom asocijacije (EDSA) predvođeni predsjednikom prof. dr. Albertom Rasoreom Quartinom, potom veleposlanica pulskog Down syndrom centra u zemljama Europske unije Elis Lause, državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić te brojni drugi predstavnici. - Danas je ovdje i mala Helena Koić, djevojčica s Down sindromom koja je došla iz Zagreba da s nama proslavi deseti rođendan. S radošću ćemo obilježiti i njezin, ali i naš rođendan, rekla je u svom obraćanju uzvanicima potpredsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika Pula Mirjana Širola.
V. d. ravnateljice Centra dr. Branka Butorac zahvalila se svima koji su se uključili u ostvarenje ovog značajnog projekta za grad, županiju i cijelu Hrvatsku koji će omogućiti kvalitetniji život osoba s Down sindromom. Rekla je da su svi oni svojim angažmanom omogućili da »priča o dobrim Downima« postane nova priča u Hrvatskoj.
- Down nije osoba koja ne može. Uz pravilnu podršku, ona može i mora biti koristan i ravnopravan član zajednice, rekla je dr. Butorac izmamivši gromoglasan pljesak prisutnih uzvanika. Potom je podijelila brojne zahvalnice. Za dobar početak rada Grad Pula je Centru jučer donirao 30 tisuća kuna, dok im je autokuća Mercedes iz jednog njemačkog grada darovala 1.400 eura. Uslijedilo je službeno otvaranje Centra koje su zajednički »odradili« prof. Rasore Quartino i Dorica Nikolić, ali zbog lošeg vremena nije bilo simboličnog presijecanja vrpce. Prostore je potom blagoslovio porečko-pulski biskup Ivan Milovan.
Kako je nakon obilaska Centra, odgovarajući na novinarska pitanja, rekla dr. Butorac, u ovoj prvoj fazi, koja je sada otvorena, uređeno je 15-ak prostorija i to dio dnevnog centra za obuhvat 15 djece sa savjetovalištem za prevenciju i psihosocijalnu podršku obiteljima koje imaju člana s Downom sindromom, polivalentni praktikum te ured EDSA-e za Hrvatsku. Investirano je više od pola milijuna kuna u radovima te oko 300 tisuća kuna dobivenih novčanih donacija od Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te brojnih poduzetnika, među kojima se jučer posebno istaknuo Mile Rudan, gospodarstvenik godine u Hrvatskoj 2005. godine.
- Nakon službenog otvaranja moramo završiti upravni postupak do kraja, što uključuje dobivanje službenog odobrenja za rad, datum početka rada te upis u registar ustanova. Očekujemo da ćemo do Božića u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi razgovarati i o radnim mjestima. Planiramo, kada centar bude u punom pogonu, imati 22 zaposlene osobe, što je neka dogovorna brojka proizašla iz preliminarnih razgovora, dok bi nam za sada idealno bilo barem deset zaposlenih, rekla je dr. Butorac.
U 2006. godini, točnije do početka iduće školske godine, trebao bi se urediti i dio za cjelodnevni smještaj 20 djece uz nekoliko različitih tipova usluga, dok bi se u 2007. zaokružio cijeli projekt izgradnjom prvih stambenih zajednica za relativno samostalan život osoba s Downovim sindromom.
- Važno nam je do tada osigurati sredstva, prema procjeni oko milijun kuna, za grijanje cijelog objekta, bez čega ne možemo dalje u realizaciju i dovršetak cijelog projekta. Također, po dobivanju odobrenja za rad, Centar će poslati službeni zahtjev Vladi RH, prema dogovoru s Doricom Nikolić, da nam se dodijele prostori za odvijanje sportskih aktivnosti. Riječ je o prostorijama u zgradi do naše, ali u zajedničkom dvorištu, koja je napuštena i danas u njoj borave ovisnici koji su potencijalna opasnost za našu djecu, istaknula je dr. Butorac.

S. ZRINIĆ TERLEVIĆ

»Budi dobar kao Down« postaje nacionalni projekt

Projekt kojeg su prije godinu dana zajednički započele dr. Branka Butorac i pulska dogradonačelnika Vesna Petrović pod nazivom »Budi dobar kao Down«, za 15-ak dana bit će prezentiran u Zagrebu kao hrvatski projekt. Glavna pokroviteljica bit će mu potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor, generalni pokrovitelj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a podržao ga je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.Printaj članak!Naslovnica

U Guantanamu zatvoreni i Hrvati!?

Priča o dobrim Downima započela u Puli

Slovačka – Hrvatska 1:2

Spectator - sinonim za ažurnost i objektivnost

Prevencija umjesto kazne!

Italija prijavila Hrvatsku Bruxellesu

Za pušače skuplje zdravstveno osiguranje

Anketa
Treba li Hrvatska obeštetiti austrijske folksdojčere?
 
 
DA
 
NE

rezultati
Tecajna lista
Broj: 234
prodajni tečaj za:
03. 12. 2005.
EUR
001 7.408109
GBP
001 10.950642
USD
001 6.327931
CAD
001 5.431165
AUD
001 4.705952
CZK
001 0.256674
Vrijeme